8 bästa fotoredigerare för dator 2024

Från en enkel redigerare för snabba fotofixar till en professionell redigerare med banbrytande funktioner, du hittar något som passar dina behov i listan nedan.

Du kommer inte att dra till sig uppmärksamhet om du inte tar hand om din bild. Denna regel gäller nu inte bara för företag, utan även för privatpersoner. Oavsett om du är en professionell fotograf som retuscherar bilder åt en kund eller en genomsnittlig Instagram-användare, vet du hur viktigt det är att ge dina bilder ett snyggt utseende innan du delar dem med världen. Det som är bra är att du inte behöver spendera en förmögenhet på kraftfull fotoredigeringsprogram för att få dina bilder att se perfekta ut.

Den här artikeln listar den bästa fotoredigeringsprogramvaran för PC som du kan ladda ner gratis. Oavsett om du letar efter en professionell redigerare med banbrytande funktioner eller en enkel redigerare för att snabbt förbättra dina bilder innan du publicerar på sociala medier, hittar du något som passar dina behov i listan över bästa fotoredigeringsappar för PC nedan.

1. Luminar Neo (gratis provperiod)
Funktioner: Förbättra foton med AI-drivna verktyg och ursprungliga förinställningar. Stöd för olika format.

Omdöme: Den har en omfattande lista med funktioner, perfekt för professionell fotoretuschering.

Pris: Månatlig ($14,95/månad), årlig ($8,25/månad) eller livstid ($199 per användare).

Luminar Neo är ett fotoredigeringsprogram för skrivbordet som använder banbrytande artificiell intelligens för att hjälpa dig att redigera foton automatiskt. Förutom grundläggande funktioner som lager, masker, blandningslägen, transformationsverktyg, redigeringspenslar och kloningsverktyg, erbjuder Luminar Neo avancerade AI-drivna verktyg för att förbättra dina foton med bara ett klick. Dessa verktyg inkluderar Sky AI, Structure AI, Skin AI, andra verktyg för porträttförbättring, Sunrays, Accent AI och Smart Contrast. Även om nästan alla Luminar-verktyg är automatiserade behåller du fullständig kreativ kontroll över dina foton.

Artificiell intelligens hjälper dig att uppnå redigeringsmålet effektivt och sparar timmar av manuellt arbete. Dessutom, med sitt intuitiva gränssnitt och enkla AI-verktyg, säkerställer det en minimal inlärningskurva så att du kan börja skapa mästerverk första gången utan någon tidigare erfarenhet. Programmet erbjuder också över 70 kreativa stilar, så kallade förinställningar, som du kan använda på dina foton för att ge dem ett mer sofistikerat utseende. Om du inte är säker på var du ska börja redigera, öppna fliken Förinställningar och funktionen ”För det här fotot” kommer att föreslå de bäst passande förinställningarna baserat på innehållet i ditt foto. Du kan till och med skapa dina egna förinställningar och dela dem med andra. Mer information om programvaran finns på Luminar Neo recensionssida.

För mer avancerad och exakt redigering kan Luminar Neo drivas av tillägg – professionella verktyg utformade specifikt för att utöka Luminars redan kraftfulla möjligheter. Ta bort oskärpa och rörelseoskärpa, fäst upp till 10 foton, ta enkelt bort bakgrunder, minska brus, upp till 6x fotouppskalning och uppskalning av bildupplösning med tillägg.

2. Microsoft Windows 10-foton (gratis)
Foton är en gratis inbyggd fotoredigeringsapp som följer med Windows 10. Få människor använder den för mer än att titta på bilder, även om Microsoft har inkluderat ett antal funktioner i appen Foton som kan komma till användning. Denna applikation låter Windows-användare sortera foton i samlingar, album och mappar. Funktionen för behändig taggning av människor använder ansiktsigenkänning för att organisera dina foton, vilket gör det lättare att bläddra bland bilder av specifika personer på din dator. Den här funktionen är inaktiverad som standard, så om du vill använda den bör du aktivera den manuellt på fliken Personer. Många grundläggande bildredigeringsfunktioner är också tillgängliga i appen Foton, inklusive beskärning, rotation, fotoförbättrande filter, grundläggande ljus- och färgkorrigeringar, fläckborttagning och korrigering av röda ögon. Dessutom har appen ett enkelt gränssnitt och kan användas med molnlagring.

3. GIMP (öppen källkod)
Funktioner: Stöder olika format och en mängd funktioner, från filskapande och bearbetning till ritning och animering.

Omdöme: Kan användas som ett alternativ till Photoshop men med färre funktioner.

GIMP är ett av de mest populära fotoredigeringsverktygen för PC som du kan ladda ner gratis. Den har nyligen uppdaterats med många nya funktioner och förbättringar av befintliga funktioner, vilket gör den till en av de bästa gratis fotoredigerarna för PC idag. GIMP liknar Photoshop vad gäller gränssnitt och funktionalitet, med många olika verktyg för olika behov. Den levereras med verktyg för enkel redigering som omvandling och beskärning, såväl som verktyg för mer komplext arbete: lager, masker, blandningslägen, färghanteringsverktyg, retuscheringsverktyg, verktyg för oskärpa och skärpa och mycket mer. GIMP stöder dock inte CMYK-färgprofilen, så det kanske inte är det bästa alternativet för utskrift.

4. LightZone (gratis, öppen källkod)
Funktioner: Möjlighet att redigera även efter att du har sparat bilden, skapa dina egna stilar eller använda befintliga.

Omdöme: Bekväm och lättanvänd app med kreativa bearbetningsalternativ.

Denna fotoredigerare med öppen källkod är designad för att fungera med RAW-filer. LightZone erbjuder ett oförstörande sätt att redigera foton: ändringar tillämpas på en kopia av fotot och lämnar originalet oförändrat. Med LightZone kan du alltid ångra dina ändringar när du väl har sparat dem, även om du har startat en ny redigeringssession. LightZone erbjuder många verktyg för grundläggande och avancerad fotoredigering: ZoneMapper, White Balance, Color Balance, Sharpen, Relight, Clone och andra. En av LightZones mest intressanta funktioner är Styles, eller kombinationer av fotojusteringar, som kan tillämpas på ett eller flera foton. Flera inbyggda stilar finns tillgängliga och användaren kan skapa sina egna.

5. Paint.NET (helt gratis)
Paint.NET är en av de bästa fotoredigeringsprogramvaran för PC som är helt gratis. Denna fotoredigerare utvecklades från början som ett alternativ till Microsoft Paint, men den har överträffat den i många avseenden. Paint.NET har ett användarvänligt gränssnitt som kräver lite tid och ansträngning att lära sig. Innehåller ett brett utbud av verktyg för att göra val, flytta markeringar, retuschering, omfärgning och mer. Den innehåller också viktiga verktyg för att justera nivåer, ljusstyrka, kontrast, kurvor, nyans och färger. Paint.NET kommer med ett stort antal effekter och filter för grundläggande redigering som låter dig leka med brus, glöd, distorsion, skärpa och oskärpa. Detta är en enkel bildbehandlingsprogramvara för nybörjare.

6. Photo Pos Pro (gratis)
Photo Pos Pro är ett kraftfullt fotoredigeringsverktyg som kombinerar ett enkelt och användarvänligt gränssnitt med hög funktionalitet. Den är lämplig för användare på alla nivåer och möjliggör bildbehandling av hög kvalitet och erbjuder ett brett utbud av funktioner. Applikationen är utrustad med alla typer av verktyg för omfattande fotoredigering på alla nivåer av framsteg. Photo Pos Pro låter dig förbättra dina foton med ett brett utbud av färghanterings- och retuscheringsverktyg, inklusive kurvor, HSL-justeringar, färgförstärkning, röda ögon-reducering, skärpa, lönnpensel, oskärpa och brusreducering. Du kan också leka med dussintals inbyggda filter och effekter. Photo Pos Pro stöder lager och masker, vilket ger dig exakt kontroll över redigeringsprocessen. Ladda ner denna gratis fotoredigerare för PC och testa alla dessa unika funktioner. Du kan ladda ner den gratis eller köpa premiumversionen för $49,90.

7. PhotoScape X (gratis)
PhotoScape X är ett omfattande fotoredigeringsprogram som låter dig förbättra dina bilder med en rad professionella men ändå intuitiva verktyg. Denna applikation är utrustad med viktiga verktyg för djupgående fotoredigering, såsom masker, lager och färghanteringsverktyg. I PhotoScape X har du inga svårigheter att ändra bakgrund, ta bort brus, färga om eller räta ut bilden. Den erbjuder också massor av retuscheringsverktyg som Spot Healing Brush, Cloning Stamp, Red-eye Correction och Spot Removal för att få dina porträtt att se perfekta ut. Dessutom kommer den här fotoredigeringsappen för skrivbordet med hundratals effekter och filter för att få dina foton att sticka ut. Tack vare det enkla och funktionella gränssnittet är denna applikation idealisk för omfattande fotobehandling och retuschering.

8. Lightroom (gratis provperiod)
Funktioner: Batchbearbetningsfunktion, fläckläkning, färghantering.

Omdöme: Kraftfulla och unika funktioner gör den till en av de bästa fotoredigeringsapparna på marknaden, men den är mer lämplig för proffs än nybörjare.

Pris: 7 dagars gratis provperiod sedan 9,99 USD/månad

Lightroom är en av världens mest populära professionella fotoredigerare, älskad av fotografer på alla nivåer för sin oförstörande inställning till fotoredigering och dess många unika och avancerade funktioner. I Photoshop kan du påskynda ditt arbetsflöde avsevärt genom att skapa dina egna förinställningar som kan tillämpas på andra foton med bara ett klick. Och med batchbearbetning kan du använda förinställningar på flera foton samtidigt, vilket sparar ännu mer tid. Naturligtvis kommer Lightroom fotoredigeringsprogram med avancerade verktyg för kamera- och linsfotokorrigering, färghantering, färg- och luminansmaskering, perspektivkorrigering och punktbehandling.

8.Photopea (online, gratis)
Funktioner: Möjlighet att använda offline, massor av penslar, masker, filter och smarta objekt tillgängliga.

Omdöme: Lämplig för både mindre bildkorrigering och seriös retuschering. Ett utmärkt val för både nybörjare och avancerade användare.

Photopea är en gratis onlineredigerare som körs lokalt utan att behöva ladda upp filer till en server. Om du är frånkopplad från Internet medan du arbetar i Photopea kan du fortfarande använda det helt offline. Photopea gratis fotoredigerare för PC är lämplig för både grundläggande redigeringsfärdigheter och avancerad redigering, så att du kan arbeta med olika typer av lager, masker, smarta objekt, justeringar, filter, lagerstilar, etc. Denna redigerare kommer med en fantastisk uppsättning borstar verktyg, inklusive Eraser, Stamp, Dodge, Burn, Smudge och Sponge. Den kostnadsfria programvaran Photopea stöder PSD-, XCF-, Sketch-, XD- och CDR-filer.

För att sammanfatta
Ovanstående lista över de bästa gratis fotoredigeringsprogramvaran hjälper alla att hitta något som passar för de olika uppgifterna de behöver utföra. Oavsett om du vill förvandla en bild drastiskt, förbättra den något eller uttrycka din kreativitet, välj ett av de kostnadsfria fotoredigeringsprogrammen för PC och njut av upplevelsen. Luminar Neo levererar resultat av högsta kvalitet på kortast tid och kan enkelt integreras i alla redigeringsarbetsflöden som en fristående applikation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *