Är solning säker eller inte? Vi behandlar kända myter och presenterar vetenskapligt bevisade fakta.

En solbränna anses fortfarande vara en egenskap som ökar hudens attraktionskraft. Även om det tidigare var blek hud som betydde skönhet. Parollen om säkert solbad upprepas ständigt. Finns en sådan sak ens?

Myt
Det har sagts i flera år att solning är naturligt, så att vistas i solen är hälsosamt och säkert. Dessutom sägs det hela tiden att solbränd hud ser ”friskare” och attraktivare ut än blek hud.

Faktum
Säker solning finns inte. Den enda säkra lösningen är att undvika solen under de timmar med högsta strålning (kl. 11.00-16.00) och att använda skyddspreparat med filter. Att ligga platt i solen i många timmar är helt enkelt farligt. Det kan orsaka korttidseffekter som brännskador, men också långtidseffekter som fotoåldring (rynkor, fåror, missfärgningar, förlust av hudens fasthet) och utveckling av hudcancer, inklusive melanom. Du kan ta hand om solskydd, som delvis skyddar huden mot solbränna, fotoåldring och eventuell hudcancer. Men även att använda skydd betyder inte att du kan sola utan begränsningar!

Vi skingra tvivel
1.Behöver kroppen sol? Ja, kroppen behöver en viss dos ultraviolett strålning för att fungera korrekt.Men UV når marken året runt. Även under molniga dagar. Under vår- och sommarperioden är denna mängd strålning tillräcklig för kroppens normala funktion och syntesen av den nödvändiga dosen av vitamin D. Det finns inget behov av att sola ytterligare. På hösten och vintern är det mindre sol och D-vitaminbrist kan dock förekomma på grund av användningen av filter. Detta är relaterat till dagens längd och vår livsstil – bil, kontorsarbete, lite tid utomhus. Det är därför dietister har rekommenderat D-vitamintillskott på våra breddgrader i flera år. Det är dock omöjligt att samla på sig D-vitamin för hela året på sommaren.
2.Hur skyddar du dig mot de negativa effekterna av UV-strålning? Under perioden med intensivt solljus och ökad exponering för solen – på sommaren bör vi undvika överdriven exponering för solen och använda skydd. Kläder, glasögon och solkosmetik. Huden ska skyddas ordentligt med ett solskydd. Varför? Överdriven exponering för UV-strålning kan orsaka ett antal negativa effekter. Från kortvariga sådana som solbränna (erytem, ​​svullnad), till långvariga sådana som fotoåldring och vissa typer av hudcancer.
3.Finns det bevis för skadliga effekter av överdriven solexponering? Ja. Australien är ett sådant exempel. Med en betydande andel av befolkningen med ljus hy och mycket hög exponering för solljus på grund av dess latitud, är Australien ledande i antalet hudmelanompatienter. Det är en av de mest maligna tumörerna. Och dess bildning är förknippad med många solbränna. I Australien kan det inträffa även efter 15 minuters vistelse utomhus en solig vinterdag. UV-strålning som finns i solljus är en stark cancerframkallande, mutagen och genotoxisk faktor. UV-strålning orsakar även andra hudcancerformer, såsom basalcellscancer och skivepitelcancer.
4.Är det nödvändigt att sola för att kroppen ska fungera bra? NEJ. Det räcker att huden utsätts för UV-strålning under hela året vid normala aktiviteter. Även på molniga dagar når en liten men tillräcklig dos av UV det. D-vitaminbrister som uppstår under vintermånaderna, som forskare har rapporterat i flera år, bör kompletteras med D-vitamintillskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *