Att få feber hos barn – de vanligaste misstagen och effektiva metoderna.

Jag hatar henne ärligt talat. Så fort jag rör vid min varma panna eller ser de misstänkta rodnandena i mina barns ansikten stramar mitt bröst ihop sig. Jag vet att jag inte är den enda. De flesta föräldrar, särskilt nybörjare, är fruktansvärt rädda för sina barns feber. Jag slogs henne mer än en gång med Antek, även om hon aldrig hoppade över 39 grader för honom. Jag var mer avslappnad med Nina, och ändå fick hon en anfallsattack med en förlust av medvetandet, vilket gav mig ett riktigt trauma. Som tur är ligger nog åren av förlamande rädsla bakom mig. Idag vet jag att istället för att få panik måste man agera. Hur som helst!
Feber hos barn, hastigheten med vilken den växer och symtomen den orsakar är mycket individuella frågor. Allmänna rekommendationer bör alltid anpassas till barnet efter samråd med barnläkaren. Vi kommer trots allt att agera annorlunda med barn som även vid 39 grader trivs med välmående, humor och energi, och annorlunda när det gäller barn med feberkramper i anamnesen. Eftersom jag gjorde många misstag under dessa 7 år och jag regelbundet observerar inte helt bra råd om metoder för att minska feber på Internet, bestämde jag mig för att samla allt i en post.

89565873-8b5a-4cb2-96d9-5ae16e735740

En otäck feber!
Även om det är svårt för mig att förutsäga det, är febern bara ett symptom och ett bra sådant. Det betyder att kroppen bekämpar infektionen och det måste den vara. Det ses ofta som en sjukdom som måste bekämpas till varje pris. I själva verket bör endast hög temperatur sänkas.

 

Är det feber?!
Jag vet inte om det är okunskap, rädsla eller stress, men ofta benämns en temperatur på 37 grader som feber. Detta är tyvärr ett misstag. En temperatur på upp till 38,3 (eller 38,5) grader är en låggradig feber (intervallet 38-38,5 grader kallas även för måttlig feber) och med dessa siffror bör kroppens naturliga försvarsmekanism inte störas. Vi opererar vid en temperatur över 38,5 grader medan en hög feber på 39,5 och mer kräver en snabb sänkning och kontakt med läkare.

Samtidigt förstår jag mycket väl föräldrar som har dramatiska upplevelser och gör allt för att förhindra ett plötsligt temperatursteg och kramper. Som jag skrev är det en individuell sak och det viktigaste är att agera i enlighet med läkarens rekommendationer och ofta även efter din egen instinkt.

Lindring av feber hos barn med huskurer.
Helst är det från dem du ska börja bekämpa febern:

==> använd kylbad, men kom ihåg att vattentemperaturen ska vara 2 grader lägre än kroppstemperaturen,
==> applicera kalla kompresser, men inte – som de flesta rekommenderar – på pannan eller fötterna, utan på buken (runt levern) och ljumsken, där blodflödet är större, så nedkylningen går snabbare och effektivare.
==> ge örtiga membraninfusioner av fläder-, lind- eller hallonblad och blommor, så länge som barnen kan ligga ner en stund,
==> vi ger vatten och uppmuntrar frekvent drickande i små portioner. Att hålla sig hydrerad är särskilt viktigt under feber!

Lindra feber med farmakologiska medel.
I det här fallet måste du komma ihåg några viktiga regler:

==> Paracetamol har en smärtstillande och febernedsättande effekt, och ibuprofen är också antiinflammatoriskt,
==> Vi ger endast paracetamol till barn upp till 3 månaders ålder,
==> Efter 3 månaders ålder kan vi använda ibuprofen,
==> När det gäller vattkoppor är användningen av ibuprofen absolut förbjuden eftersom läkemedlet ökar risken för bakteriell superinfektion,
==> Vi använder inte aspirin till barn upp till 12 år, medan pyralgin kan användas upp till 15 års ålder endast under överinseende av en läkare,
==> Dosen av läkemedel väljs inte efter barnets ålder och vikt. Vi beräknar lämplig dos med hänsyn till den rekommenderade dosen och koncentrationen av sirapen. På bloggen mamaginekolog.pl hittar du en mycket användbar kalkylator för volymen av febernedsättande sirap. Vi undviker sirap vid kräkningar.
==> När det gäller stolpiller delar vi dem inte utan ger dem hela för att vara säkra på engångsdosen som tas. Vi ger inte stolpiller vid diarré.
==> Vi försöker använda ett läkemedel inom de rekommenderade intervallen mellan på varandra följande doser. Om ett givet läkemedel inte är särskilt effektivt, använder vi det andra omväxlande, återigen håller vi ett öga på tidsintervallen mellan dem (t.ex. ibuprofen alternerar med paracetamol, alternerar en av dem var 4:e timme).

Att leva med feber.
Brist på aptit är en helt naturlig reaktion från kroppen, som fokuserar sina ansträngningar på att bekämpa infektionen. Vi övertalar inte barnen att äta då, vi ser bara till att de dricker vätska. Om ditt barn har en låggradig feber på runt 37 grader kan du gå en kort promenad utan att sätta för mycket press på ditt barn. Det kommer dessutom att vara till hjälp vid rinnande näsa och hosta. På grund av möjligheten till temperaturhöjning på eftermiddagen väljer vi morgon- och middagstimmarna för en promenad.

Vi ser till att rummen är väl ventilerade och att temperaturen inte är för hög. Detsamma gäller bebisens kläder – vi överhettar absolut inte.

När ska man träffa en läkare?
Den allmänna uppfattningen är att man inte springer till doktorn så fort man har feber. Detta är vettigt eftersom andra symtom ibland dyker upp senare. Jag försöker att inte göra detta, utan håller ett öga på barnen och letar efter andra symtom. När rinnande näsa, hosta, heshet eller magont och diarré dyker upp – är jag lugnare. Det är värre om febern inte åtföljs av andra symtom. Ibland tillskriver vi den ökade temperaturen till tandsjukdomar – rätt eller fel, och ibland är det omöjligt att diagnostisera en sjukdom, t ex inflammation i urinvägarna, utan ytterligare tester. Det sistnämnda hände oss precis.

Du bör definitivt inte fördröja besöket till läkaren när:

  • ett barn under 3 månader har feber,
  • febernedsättande läkemedel är ineffektiva,
  • vi är oroade över barnets allmänna tillstånd,
  • symtom som andningsproblem uppstår,
  • barnet vägrar att dricka vätska (risk för uttorkning),
  • vi observerar ekkymos eller andra hudförändringar på barnets hud,
  • febern varar mer än 3 dagar.

Texten är endast i informationssyfte och kan inte ersätta en konsultation med en läkare.

 

(bild: google.com )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *