Bokrecension ”Män som hatar kvinnor” av Stieg Larsson

”Män som hatar kvinnor” (engelska: ”The Girl with the Dragon Tattoo”) är en bok som inte bara absorberar, utan också berör svåra sociala och psykologiska ämnen. Författaren, Stieg Larsson, har skapat en extremt komplex och spänd berättelse vars huvudpersoner är Mikael Blomkvist, undersökande journalist, och Lisbeth Salander, ett mystiskt och komplicerat datageni.

Handlingen börjar med att Harriet Vanger, barnbarn till en av Sveriges rikaste industrimän, Henrik Vanger, försvinner. Även om försvinnandet inträffade decennier tidigare, hoppas Henrik fortfarande på att upptäcka sanningen. Så han vänder sig till Blomkvist för att undersöka saken. Blomkvist bestämmer sig för att anta uppdraget, trots att han befinner sig i en svår yrkesmässig och personlig situation.

Lisbeth Salander, bokens andra huvudperson, är en självständig och oförutsägbar karaktär. Hennes extraordinära datorkunskaper och envishet i att söka efter sanningen gör henne till en nyckelfigur i att lösa mysteriet med Harriets försvinnande.

Larssons bok berör många svåra ämnen, bland annat våld mot kvinnor, korruption i statliga institutioner och mediamanipulation. Författaren väver in många trådar i handlingen, som gradvis leder till att läsaren upptäcker karaktärernas sanna ansikte och deras motivation.

Stieg Larssons skrivstil är oerhört suggestiv och engagerande. Beskrivningarna av handlingsplatserna och de psykologiska porträtten av karaktärerna är mycket genomtänkta och fulla av detaljer, vilket gör att läsaren lätt känner bokens atmosfär.

”Män som hatar kvinnor” är en bok som rör, chockerar och lämnar ett outplånligt intryck. Jag rekommenderar den definitivt till alla älskare av skandinavisk kriminallitteratur och människor som letar efter en djup, engagerande läsning. Det är inte bara en kriminalhistoria, utan också en studie av människans natur och samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *