Ett genombrott i Porsche 911-serien Det har aldrig funnits en sådan här version

Även om det inte är den mest sålda modellen av detta märke, är det utan tvekan dess kvintessens. Det ska bli den sista Porschen som är helt elektrifierad. För nu, för första gången i sin historia, dök 911 upp i en hybridvariant. Det finns dock många fler förändringar.

Porsche har länge svurit att den hederliga ”niohundraelva” ska överleva i bensinformeln så länge som möjligt. Detta är en av anledningarna till att Tyskland utvecklar syntetiska bränslen, som är avsedda att låta klassiska förbränningsmotorer överleva efter den fullständiga övergången till elektromobilitet.
Och även om Porsche 911 länge stod emot all elektrifiering sa tyskarna bara nej. Resultatet är 2025 Porsche 911 Carrera GTS, utrustad med hybriddrivsystemet T-Hybrid.

2025 Porsche 911 Carrera GTS: med T-Hybrid-system
Dess hjärta är en ny 3,6-liters boxermotor, som ger 485 hk och 570 Nm maximalt vridmoment. Total effekt är 541 hk, vilket är 61 hk mer än den tidigare Porsche 911 Carrera GTS.

Detta översätts till prestanda. De första 100 km/h från en stående start visas på hastighetsmätaren på den nya versionen av denna bil efter bara 3,0 sekunder. Den slutar accelerera vid 312 km/h.

 

3,6-litersmotorn i T-Hybrid-varianten kommer från 3,0-liters boxer. Den har en turboladdare istället för två.

T-Hybrid-drivsystemet är utrustat med en nyutvecklad elektrisk turboladdare. Den använder en integrerad elmotor, placerad mellan kompressorn och turbinhjulet, för att omedelbart generera laddtryck. Den fungerar också som en generator.

Ett annat element i T-Hybrid är en ständigt väckt elektrisk synkronmotor, integrerad med en ny, förstärkt 8-växlad PDK dubbelkopplingsväxellåda. Den stöder 3,6-liters boxermotorn från tomgång, vilket ger ytterligare 54 hk och 150 Nm vridmoment.

Dessutom inkluderar drivsystemet i 2025 Porsche 911 Carrera GTS ett kompakt högspänningsbatteri. Den har en storlek och vikt som liknar ett vanligt startbatteri. Den lagrar dock 1,9 kWh energi och fungerar på 400V.

Viktigt är att användningen av ett hybriddrivsystem i Porsche 911 Carrera GTS ökade vikten på denna bil med endast 50 kg.

Med standard styrande bakaxel
2025 års Porsche 911 Carrera GTS fick också en genomgående moderniserad fjädring. Den viktigaste förändringen jämfört med sin föregångare är integrationen av rullstabiliseringssystemet (PDCC) med högspänningssystemet.

Detta möjliggjorde användningen av elektrohydraulisk styrning, vilket resulterar i mer flexibel och exakt drift. Typiskt för Porsche 911 Carrera GTS sänks den variabla dämpningsfjädringen (PASM) med 1 cm jämfört med basversionen av denna bil.

Viktigt är att 2025 Porsche 911 Carrera GTS får standardutrustning känd från 911 GT3 RS. Det vill säga en styrande bakaxel, förbättrar bilens stabilitet vid körning i höga hastigheter, dess reaktioner och praktiskt taget förkortar hjulbasen. Och detta påverkar manövrerbarheten positivt.
Det finns 7 fälgdesigner tillgängliga för nya Porsche 911 Carrera i storlekarna 19/20 tum (fram/bak) eller 20/21 tum. För första gången kan du beställa hjul med kolfiber, som minskar luftmotståndet och därmed förbättrar bilens effektivitet.

2025 Porsche 911 Carrera GTS använder 20-tumsfälgar fram (däck: 245/35 ZR20) och 21-tumsfälgar på bakaxeln (315/30 ZR21) som standard. Som tyskarna rapporterar i sitt pressmeddelande, ”på grund av den avsevärt ökade prestandan förbättrar den bredare kontaktytan på bakdäcken kördynamiken och greppet hos den nya 911 Carrera GTS.”

2025 Porsche 911 Carrera: en epokal förändring
I och med introduktionen av hybriden genomgick 911 även en föryngringsbehandling. En epokgörande förändring är borttagandet av ytterligare blinkers i stötfångaren. De är nu integrerade i standardmatrisstrålkastare. Detta gjorde det möjligt att förstora kylhålen i stötfångaren.
2025 Porsche 911 Carrera GTS har 5 vertikalt anordnade flikar framtill, synliga från utsidan. De kompletteras av en annan, denna gång osynlig klaff, samt adaptiva diffusorer i karosspanelen (ny i 911).

”Dessa element styr luftflödet efter behov. När effektbehovet är lågt optimerar stängda klaffar aerodynamiken. När hög prestanda krävs, t.ex. på racerbanan, riktar klaffarna stora mängder luft till radiatorerna”, läser vi i pressmeddelandet.

En annan nyhet är de valfria HD LED-matrisstrålkastarna. De består av 32 000 ljuspunkter och kan lysa upp vägen upp till 600 m framför bilen. De erbjuder funktioner som dynamisk hörnbelysning beroende på körläge eller körfältsljusning.
På baksidan finns en nydesignad ljusbalk med integrerad Porsche-skrift. Tyskarna använde en liknande lösning när de moderniserade den elektriska Taycan. Kylargrillen är också modifierad (den har 5 lameller på varje sida), och registreringsskylten är placerad något högre än tidigare.
Dock inga baksäten…
Med premiären av den uppfräschade Porsche 911 har ytterligare baksäten blivit… ett alternativ. Lyckligtvis är det gratis.

Nytt i den välbekanta cockpiten är den senaste generationens operativsystem. Dessutom har spaken för manövrering av assistanssystemen ändrats och istället för motorstartaren i form av en nyckel finns… en oinspirerande knapp. Den är placerad på vänster sida av sittbrunnen.

En kyld hylla för en smartphone med induktiv laddningsfunktion har introducerats i förvaringsfacket i mittkonsolen. Bakom ratten finns i sin tur ett helt digitalt instrumentkluster i form av en 12,6-tums böjd display. Den erbjuder så många som 7 olika datavisningslägen, inklusive Classic, som påminner om klockor från de historiska niohundraelva.

Fler förändringar? Förbättrad anpassningsförmåga av körlägen och förarassistanssystem. Djupare Apple CarPlay-integration, eller möjligheten att visa fordonsfunktioner direkt i Apples ekosystem.

2025 Porsche 911 Carrera: mer kraft
Den omstylade Porsche 911 Carrera i sin grundversion använder fortfarande en 3-liters boxermotor med dubbla turboladdade. Men det var grundligt uppdaterat, inklusive: en laddluftkylare direkt från Turbo-modellen eller nya turboladdare – från befintliga GTS.”

Som ett resultat av förändringarna ökade effekten till 394 hk (450 Nm maximalt vridmoment), och accelerationen från 0 till 100 km/h förbättrades med 0,1 s. Det tar nu 4,1 eller 3,9 s i modeller med Sport Chrono-paketet . Maxhastigheten är 294 km/h – 1 km/h mer än tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *