I’ll Be Gone in the Dark – flott, rørende dokument i episoder om en kvinne og om Amerika

Etter eksemplet med etterforskere i samtids krimserier, har Michelle McNamara fått vite at å stirre ned i avgrunnen ikke går ustraffet. Med forskjellen at McNamara ikke er en fiktiv karakter, og heller ikke den kriminelle hun sporet opp og hans ofre.

”Obsession of Crime” (I’ll Be Gone in the Dark) er et ekstraordinært verk – en dokumentarisk ”skjermatisering” av McNamaras mestselgende bok fra mindre enn to år siden, der denne fan av den såkalte sann kriminalitet – ekte, uavklarte eller feil løste forbrytelser, forfatter av bloggen True Crime Diaries og talentfull amatørdetektiv (samt kone til komiker og skuespiller Patton Oswalt og mor til deres datter) – dokumenterte henne mange års etterforskning.

Temaet var en seriell voldtektsmann og morder på 1970- og 1980-tallet i California. Han ble oppført i politiregister og medieoppslag som East Area Rapist og Original Night Stalker, og McNamara kalte ham Golden State Killer. Han brøt seg inn i hjem, voldtok 50 unge kvinner og myrdet 12 mennesker, og forble uidentifisert og straffefri i fire tiår. McNamara har fått en ny start med å utnytte internett, fremme DNA-teknologi og koble mennesker.

 

Og disse menneskene, på lik linje med henne, er de sanne heltene i historien, de har en stemme her – voldtektsoffer, etterforskere og etterforskere som aldri sluttet å tenke på en uløst sak, amatørdetektiver av begge kjønn, ekte kriminelle fans.

 

Fra denne polyfonien kommer et ekstremt suggererende bilde av Amerika. Et land gjennomsyret av vold og frykt for det. Et land med traumatiserte opioidbehandlede mennesker, som ofte ender opp som i tilfelle Prince eller Michael Jackson. Men det er også rom for en rørende historie om jakten på rettferdighet, om mot. Om gjensidig støtte. Om partnerskap. Og om å leve med tap.

Og det er en historie med en lykkelig slutt, selv om det er ekstremt bitter, som i gode krimserier. Bare denne gangen er det ikke fiksjon.

Obsession of Crime er et av de beste – flerlags og rørende – dokumentene som kan ses og leves i dag.

Obsession with Crime (I’ll Be Gone in the Dark), dir. Liz Garbus, HBO GO, fra 29. juni 6 episoder

Michelle McNamaras bok Obsession with Crime ble utgitt i fjor av Znak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *