Lär dig svenska – var ska jag börja ?

”Är det svårt att lära sig svenska?” – Jag hör den här frågan oftast efter att jag flyttat hem, direkt efter: ”Och hur kommer du tillbaka?”. Svaret på denna fråga varierar över tiden, eftersom ju mer jag lär mig, desto mindre intryck har jag. Och det finns fortfarande mycket att lära sig. I det här inlägget vill jag ge dig några tips för att lära dig som hjälper dig att börja lära – jag inbjuder dig att läsa!

 

Se upp för uttal
Om du har så mycket gemensamt med svenska som jag hade i början av min studie (dvs INGENTING), kom ihåg att inte läsa orden under några omständigheter och försök att lära dem från en bok utan ljudstöd! Det finns mycket av det på internet, även Google Translator själv kommer att hjälpa mycket.

Många svenska ord läser helt annorlunda än de skriver. Det värsta du kan göra är att lära sig dåligt uttal. Uppgradering är mycket svårt, dåliga vanor från början av lärandet är mycket svåra att utrota efteråt …

Kom ihåg att svenska är ett mycket melodiskt språk. Att lära sig uttalet för enskilda ord räcker inte! Meningsintonation i fulltexter är något du också behöver lära dig!

Gör kursen på din telefon
Innan jag åkte till Sverige hade jag några förenklade svenska kurser i telefon. Applikationerna är så coola att du lär dig att läsa, lyssna och i vissa också tala! ”Katten dricker mjölk. Elefanter dricker vatten. ” – som hittade samma applikation som jag nu ler självförtroende 😉 Att lära sig svenska i applikationer är väldigt varierande och roligt. Prova det!

 

100 och 1000 mest populära ord Ta dem, bara lära dem. Förr eller senare kommer de att vara användbara. Glöm inte uttalet! På Internet kan du hitta sådana hela listor. Du kan göra flashcards av dem.

 

Lär dig verb
Om du planerar att flytta till Sverige som jag gör, kommer du snart att ta reda på hur nya ord skred utan specialinlärning. Plötsligt känner du namnen på de flesta saker runt dig – mat, dryck, heminredning, kläder, sport, vardagliga saker … du kommer att absorbera dem ofrivilligt, eftersom du kommer att behöva dem. Du avkodar de flesta av dem under dagen. Du tar upp dem som en svamp!

Och vad blir det då? Att de alla är substantiv. Vissa verb kan användas för att bygga en fullständig mening, eller hur? Och se vad jag har framför mig nu. Lista över verb – och i sin tur … med hjärta …

När berättelser skapades på Instagram undrade jag vem som skulle använda den. Nu ser jag en väldigt stor andel av att jag lyssnade på svenska där. Uppsidan av berättelserna är att människor använder ett enkelt, språkligt språk, de bryr sig inte om diktion. De spelar ofta under påverkan av känslor. De ämnen som diskuteras är inte svåra, så de är lätta att förstå. För detta är en video från vilken du alltid kan dra något. Förutom Instagram finns det också YouTube (jag rekommenderar hela livsstilskategorin, innehållet är inte ambitiöst, men i början kommer du inte att ta föreläsningar om kvantefysik på svenska!).

 

Börja titta på svenska serier Ytterligare ett steg att lyssna på svenska! Fördelen med lösningen är förmågan att inkludera undertexter – och här rekommenderar jag polska först, och sedan bara svenska undertexter – även om du inte förstår mycket. Det blir svårt. Det borde bli bättre med tiden.

 

Tänk / tal svenska så mycket som möjligt
Sedan jag själv lärde mig att samla mina första svenska meningar har jag försökt kommunicera endast på svenska utanför hemmet. Jag gör ett undantag endast hos läkaren, när jag föredrar att vara 100% säker på vad som sägs till mig. Om du inte bor i Sverige och inte har en sådan möjlighet – föreställ dig att du bor. Åker till affären och frågar säljaren om omklädningsrummet. Be om 300 g ost. Säg på postkontoret att du vill skicka ett brev till Polen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *