Naturkosmetik – vad skiljer dem åt och hur skiljer man dem åt?

Naturkosmetik blir mer och mer populärt. Ekologiska kompositioner, skonsam verkan som inte bryter mot hudbarriären och inga tester på djur lockar både unga människor som börjar sitt äventyr med kosmetika och personer med erfarenhet av hudvård. Butikshyllorna är fulla av nya naturprodukter. Hur känner man igen de mest effektiva? Vad bör du tänka på när du väljer? Läs vår artikel och lär dig hur du skiljer naturlig kosmetika från kosmetika av syntetiskt ursprung.

Vad är naturlig kosmetika?
När man fördjupar sig i hudvårdens hemligheter är det värt att veta vad naturlig kosmetika är, som får fler och fler anhängare. Naturkosmetika erhålls från ingredienser av vegetabiliskt eller mineraliskt ursprung, vilket innebär att de inte innehåller några ingredienser av animaliskt ursprung eller syntetiska ingredienser. Dessa typer av produkter är baserade på eteriska oljor, vegetabiliska och mineraloljor och örtextrakt. De är inte testade på djur, men de innehåller tillåtna ingredienser, som honung och bipollen, eftersom de erhållits utan djurlidande.

För närvarande är utbudet av naturlig kosmetika så brett att alla kan hitta något för sig själva. Fler och fler tillverkare bestämmer sig för att introducera naturliga linjer avsedda för vård av olika hudtyper. Marknaden för små kosmetiska fabriker, som Manu Natu som erbjuder naturliga kroppskosmetika, växer också.

Naturkosmetik – fördelar
Fördelen med naturlig kosmetika är att de inte stör hudens fysiologiska processer. Deras uppgift är att ge skonsam vård utan att störa hudens epidermala barriär. Naturliga kosmetika för ansiktsvård bör användas regelbundet eftersom de har en gynnsam effekt på huden. Daglig hudvård med ekologisk kosmetika gör den mjukare, återfuktad, brister reduceras och, viktigast av allt, den har förmågan att regenerera på egen hand.

Många ingredienser som används i denna typ av produkter kommer från ekologiska och certifierade grödor. Sådana platser inspekteras regelbundet och kvalitetskontrolleras. Fördelen med naturlig kosmetika är att de inte använder syntetiska färgämnen eller dofter, som är ansvariga för många hudirritationer.

Polsk naturkosmetik är kända i fler och fler länder eftersom de kännetecknas av hög kvalitet och noggrant utvald sammansättning. När vi skapar våra produkter förlitar vi oss på hampa som kommer från certifierade, inhemska grödor, så vi är säkra på deras kvalitet och ursprung. När vi introducerade den första kosmetikan för ansiktsvård på marknaden fokuserade vi på en sammansättning som inte bara skulle vara helt naturlig utan också effektiv. Vi vet mycket väl att hudens utseende, särskilt ansiktet, är viktigt för många av oss. Naturlig kosmetika för tonåringar kan hjälpa till att hantera många brister, överdriven talgproduktion och synliga pormaskar. Naturkosmetika för akne används inte bara av kvinnor utan också av män som vill ta hand om sin hud.

Vad är skillnaden mellan naturlig och syntetisk kosmetika?
Naturlig kosmetika för ansikte, kropp och hår kommer från ekologiska och kontrollerade grödor. De innehåller inga ämnen med hög allergiframkallande potential, såsom parabener, silikoner, paraffiner eller petroleumderivat. Kom dock ihåg att varje hud är olika och att det är mycket viktigt att övervaka den efter att ha introducerat nya produkter. Naturkosmetik tillverkas med många metoder för att utvinna så mycket godhet från växter som möjligt. De mest använda metoderna är extraktion, filtrering, destillation, pressning och torkning. Syntetiska produkter, å andra sidan, skapas i laboratoriet, under kontroll av teknologer, som ett resultat av kemiska reaktioner.

Syntetisk kosmetika kan innehålla ingredienser av naturligt ursprung, men denna regel gäller inte längre. Naturkosmetika kan också användas av personer med känslig eller irritationsbenägen hud. Syntetiska produkter är inte alltid säkra för dem. Naturlig kosmetika för gravida kvinnor måste ofta uppfylla höga krav för att vara säker inte bara för den framtida mamman utan också för barnet.

Många människor tycker om att använda naturliga hårkosmetika. Det beror på att de senaste åren har fler och fler börjat undvika SLS i schampon. På Manu Natu har vi skapat två typer av silikonfritt schampo. Schampobars är en produkt som inte bara tvättar och vårdar håret och hårbotten, utan också skapas på ett mindre slösande sätt, vilket hjälper till att skydda miljön.

Hur kontrollerar man om en given kosmetika är säker?
Varje kosmetika som tillåts på marknaden måste klara lämpliga texter. Det är viktigt att utföra toxikologiska tester som verifierar sammansättningen, kontrollera kosmetikans kontakt med kroppen, samt antalet och frekvensen av appliceringen. Lika viktigt är att verifiera om produkten är ordentligt skyddad mot mikroorganismer.

För att kontrollera om en specifik kosmetika är säker för oss är det värt att göra ett allergitest. Det går ut på att applicera en liten mängd av produkten bakom örat och efter 24 timmar kontrollera om några besvär som sveda, klåda, rodnad eller utslag dyker upp.

Vad du ska välja – naturliga och konventionella kosmetika
Konventionella kosmetika tillverkas industriellt, vilket innebär att de flesta använder syntetiska ingredienser. De innehåller många ämnen som inte finns i naturkosmetik. Konventionell kosmetika är inriktad på snabba resultat. Deras fördel är att de innehåller effektiva ingredienser som är godkända för användning i kosmetika i Polen, men alla är inte av naturligt ursprung. Dessa typer av produkter kan innehålla parabener, konserveringsmedel, paraffin eller SLS.

Naturkosmetik, å andra sidan, kännetecknas av långtidseffekter, och de första effekterna är synliga först efter långvarig användning. Men eftersom de aktiva ingredienserna verkar i de djupare lagren av huden, är deras effektivitet högre. De stöder hudens regenerering och stimulerar den att förnya sig själv. Vilken kosmetika du ska välja beror på dina individuella behov, eftersom olika typer kommer att fungera för alla. Du kan också använda både naturliga och konventionella kosmetika.

De viktigaste certifikaten för naturlig kosmetika
Kosmetiska certifikat bekräftar överensstämmelse med kosmetiska standarder, som är individuellt fastställda av den certifierande institutionen. Reglerna för att bevilja certifikatet är offentliga, så producenterna kan förbereda sig för dem. Genom att få ett certifikat kan konsumenterna vara säkra på att de väljer en produkt som är naturlig. De viktigaste certifikaten inkluderar:
*ECOCERT,
*COSMEBIO,
*NA TRUE,
*COSMOS,
*BDIH,
*SOIL ASSOCIATION.

Naturlig och ekologisk kosmetika – lär dig skillnaderna!
Många undrar om naturliga och ekologiska kosmetika betyder samma sak. Svaret är nej. Det finns inga lagliga bestämmelser om namngivning av kosmetika, vilket är anledningen till att tillverkare använder dem omväxlande. Det är värt att komma ihåg att ekologiska produkter, som naturliga bad- och kroppskosmetika, innehåller ämnen av vegetabiliskt eller mineraliskt ursprung. En sådan produkt bör innehålla minst 95 % ingredienser av naturligt ursprung och får inte innehålla några parabener eller skadliga ämnen. Förpackningar spelar också en viktig roll. Det ska vara återvinningsbart för att inte förorena miljön. Kravet på naturkosmetik är att de inte kan testas på djur.

Ekologisk kosmetika är gjord av ingredienser av ekologiskt ursprung. Inga gödselmedel, stimulantia, antibiotika eller bekämpningsmedel användes i deras produktion. Certifieringen av ekologisk kosmetika är strängare. För att en produkt ska kunna betecknas som ekologisk måste den uppfylla alla krav på en naturprodukt, och dessutom ska 10 % av ingredienserna komma från ekologiskt jordbruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *