Vilken dator ska du välja för 4k-filmer? Vilka komponenter ska jag välja?

Vilka komponenter fungerar bra när du spelar upp videor i 4K-upplösning och säkerställer jämnhet?
För bara några år sedan måste en dator för att bearbeta 4K-videor, även för att köra den här typen av innehåll, väljas som spelutrustning. Det var nödvändigt att hitta ett bra grafikkort, en snabb processor, för att inte tala om en passande bildskärm. För närvarande är det så naturligt som möjligt att spela 4K-material. Grundläggande konfigurationer tillåter detta, även om mycket beror naturligtvis på vilken typ av fil som stöds.

Situationen är dock annorlunda när vi behöver en dator för att bearbeta 4K-videor. Även om det kanske inte är svårt att uppfylla hårdvarukraven för populära videoredigeringsprogram, kan endast solid hårdvara garantera att de fungerar snabbt och smidigt. Allt detta gör det värt att titta närmare på problemet och försöka välja utrustning inte bara för visning, utan också för effektiv filmredigering och andra redigeringsaktiviteter.

Uppmärksamhet!
På Internet kan man ofta hitta termerna 4K och UHD, som används omväxlande eller tillsammans. Men de betyder två olika upplösningar. 4K är 4096×2160, medan UHD (denna upplösning är mycket vanligare) är 3840×2160. Det är värt att ha detta i åtanke när du köper en bildskärm eller TV märkt som 4K UHD – i ett sådant fall kommer det andra, lägre värdet att gälla.


Hur konfigurerar du din dator för att bearbeta 4K-videor?
Men innan vi går vidare till det typiska urvalet av komponenter som möjliggör smidig videoredigering är det värt att stanna ett ögonblick vid hårdvarulagret. Som det visar sig, utan att uppfylla vissa villkor kommer vi inte att kunna spela 4K-material på tjänster som HBO GO, Netflix eller YouTube 4K. Kraven gäller främst codecs.

Material i denna kvalitet kodas vanligtvis med två codecs:

H.265 (HEVC) – används på streamingtjänster som Netflix
VP9 – YouTube 4K använder det, vid lägre upplösningar används även H.265-codec.
Om vi ​​vill njuta av smidig, problemfri uppspelning av 4K- eller UHD-material måste vi ha ett grafikkort utrustat med en lämplig dekoder som gör att det stöder ett givet format. Denna information bör naturligtvis letas efter i hårdvaruspecifikationerna. En annan viktig fråga är stödet för HDCP 2.2-standarden. Det används av skaparna av 4K-material för att skydda mot kopiering och uppspelning av obehöriga personer.

Vår grafikkortsdrivrutin måste därför stödja denna standard. Annars kanske videon inte går att spela upp.

Grafikkort – vilket ska man välja?
Med hänsyn till både 4K-videouppspelning och bearbetning bör du vara medveten om att den absolut viktigaste komponenten alltid kommer att vara grafikkortet. Det avgör främst om vi kommer att kunna se hela 4K-filmen utan att förlora mjukhet. Detsamma gäller för avancerade redigeringsprogram. Då kommer redigeringen av filmer med hjälp av dem att ske utan störningar eller andra problem.

Vilket grafikkort för 4K? Om du bara tittar på högupplöst material verkar saken enklare. Många nya integrerade modeller kan hantera material av denna kvalitet, även om man också bör komma ihåg att mycket beror på själva filen och andra komponenter. Ett dedikerat 4K-grafikkort med tillräcklig strömreserv kommer att garantera att 4K-filmen kommer att visas utan stamningar, och belastningen på enskilda komponenter kommer att förbli på lämplig nivå. På många äldre datorer åtföljs lanseringen av en 4K-video på YouTube ofta av en enorm smäll från det döende kylsystemet.

Så om du undrar vilket 4K-grafikkort som passar så bör du sikta på dedikerade enheter som använder minst 4 GB av sitt eget minne. Naturligtvis bör även de tidigare nämnda kriterierna relaterade till codecs och HDCP-standarden läggas till.

På så sätt är det värt att gå vidare till att svara på frågan om vilket grafikkort för 4K-videobehandling. I det här fallet är ytterligare kraft mycket viktigare. De bestämmer effektiviteten i enskilda processer och bearbetningshastigheten.

Naturligtvis kommer det bästa valet att vara enheter speciellt anpassade för denna typ av arbete, såväl som för driften av professionell programvara. Med hänsyn till erbjudandet från de två största GPU-tillverkarna, det vill säga Nvidia och AMD, är det värt att rekommendera följande serier:

Nvidia Quadro – specialiserade modeller vars prestanda har justerats specifikt för professionell användning, varför de ofta beter sig sämre i andra applikationer (t.ex. i spel). 4K-grafikkortet från Nvidia Quadro-serien kommer att möjliggöra snabb och effektiv implementering av alla processer.

AMD Radeon Pro – det finns något färre av dessa typer av grafikkort på marknaden, men de ger också mer än bra prestanda när man arbetar med 4K-material.

Det är värt att understryka att kort från båda de ovan nämnda serierna även kommer att fungera bra i andra professionella tillämpningar, till exempel i CAD-miljön. Deras fördel gentemot ”standard” GPU-enheter ligger också i den effektiva optimeringen av grafikkortets energiförbrukning vid utförandet av nämnda operationer.

Naturligtvis behöver en dator för att bearbeta 4K-videor inte vara utrustad med specialiserade enheter. Många spelmodeller klarar också denna typ av uppgifter mycket bra. Mycket beror förstås också på deras parametrar. Oavsett om vi siktar på Nvidia Quadro, AMD Radeon Pro-serien eller spel eller universella modeller är det värt att uppmärksamma mängden och typen av minne. I de flesta fall räcker det med 3-4 GB minne, även om det för mer avancerade operationer är värt att välja ett kort med 6 eller 8 GB RAM. På kort som är flera år gamla blir det oftast GDDR5 RAM, medan nyare använder standarden GDDR5X, GDDR6 eller HBM2 (AMD-kort).

Slutligen, när man överväger grafikkort är det värt att nämna att mycket också beror på vilket 4K-videobehandlingsprogram vi väljer. Det är värt att uppmärksamma dess hårdvarukrav (både minsta och rekommenderade) och beskrivningen som utarbetats av tillverkaren. Grundläggande verktyg kommer att kräva en mycket svagare enhet än professionella. Främst för att de har en mycket sämre uppsättning funktioner. Men 4K-videoredigeringsprogram för proffs kräver ett kraftfullare grafikkort (som Final Cut Pro eller Adobe Premiere Pro).

Processor – vilken ska man välja?
När det gäller nästa komponent är det värt att påpeka skillnaden mellan att bara titta på 4K-material och bearbeta dem.

I det första fallet är processorn mindre viktig. Standard tvåkärniga system med en anständig klockhastighet på runt 3000 MHz kommer lätt att klara av denna uppgift. Naturligtvis, ju effektivare processor, desto bättre.

Men om vi undrar vilken dator vi ska använda för att bearbeta 4K-videor är det värt att komma ihåg att processorn spelar en nyckelroll i den här typen av uppgifter, precis som grafikkortet. Det är ansvarigt för att hantera alla beräkningsoperationer, så tiden som krävs för att slutföra dem beror på dess effektivitet och hastighet. Vilken processor för 4K-filmer och redigering? Nedan listar vi de viktigaste parametrarna som är värda att uppmärksamma.

Antal kärnor och trådar – ju fler desto bättre. Vi kan då vara säkra på ett effektivt utförande av många uppgifter samtidigt, samt adekvat kraftreserv, tack vare vilket det inte blir några onödiga förseningar. Fyrkärniga och åttatrådiga processorer är enheterna vi bör börja leta efter. En professionell dator för att bearbeta 4K-videor bör dock använda ännu mer kraftfulla komponenter, så system med sex, åtta och tio kärnor kommer att vara ett bra val.

Klockfrekvens – hastigheten för att rendera och utföra enskilda operationer beror också på klockan. Återigen, ju fler desto bättre. Det är värt att ta hänsyn till att i de flesta processorer ges denna parameter separat för grundläget och turboläget, som aktiveras i händelse av ökad efterfrågan på datorkraft.

Cache – en parameter som ofta förbises, men den kan också vara viktig. Den mest använda data lagras i cachen. Processorn ger omedelbar tillgång till dem, så det är värt att rikta in sig på modeller med en stor cachekapacitet (var uppmärksam på tredje nivåns minne – L3). Videoredigeringsprogram kommer att fungera mycket effektivt om vi väljer ett system med minst 10-12 MB cache.

Det är värt att än en gång betona att varje videoredigeringsprogram har olika hårdvarukrav. Det räcker dock inte att uppfylla dem. En tillräcklig kraftreserv är viktigt.

Kontakter och kablar – vilka ska man välja?
När vi ansluter en bildskärm eller TV till en dator måste vi också se till att vi använder rätt kabel. I många fall kommer en dator som bearbetar 4K-videor att använda HDMI-standarden. Viktigt är att 1.4-standarden redan tillåter överföring av en 4K-signal. För närvarande kan vi även hitta HDMI 2.0-kablar som stöder 4K-upplösning vid 60 Hz-uppfriskning, samt HDMI 2.1-kablar som är kompatibla med dynamisk HDR.

Ett mer rimligt val, som stöds av moderna grafikkort, 4K-TV och bildskärmar som kan visa filmer i denna upplösning, kommer också att vara DisplayPort-standarden. Den här typen av kontakter främjas mycket starkt av Apple, som har slutat använda DVI- och HDMI-kontakter till förmån för DP.

Även om du kan hitta massor av bildskärmar som stöder DisplayPort-standarden i butiker domineras TV-marknaden fortfarande av HDMI-kontakter och det verkar som att detta kommer att vara en bättre lösning för att koppla en dator till en TV. Lyckligtvis, för närvarande, förutom Apple-produkter, är dessa kontakter huvudsakligen tillgängliga i par på grafikkort, så valet beror på valet av kabel (detta är utan tvekan komfort för användaren). Och här är en viktig anmärkning: kablar för att överföra 4K-filmer från en dator till en bildskärm eller TV måste vara av högsta kvalitet, så det är inte värt att spara på dem. Bättre kabelkvalitet innebär lägre signalförluster, möjlighet att överföra den över längre avstånd och därmed bättre bildkvalitet.

Vad är värt att komma ihåg innan du köper en dator?
Som vi redan har nämnt kommer 4K-videouppspelningsprogrammet att köras utan problem i de flesta konfigurationer som finns på marknaden. Men när du köper en dator för 4K-videoredigering är det värt att analysera inte bara grafikkortet och processorn, utan också:

RAM – en dator för att bearbeta 4K-videor kommer att vara till liten nytta om den har en liten mängd RAM. Även när du använder ett supergrafikkort och en snabb processor. Minst 8 GB RAM krävs för att redigera och redigera 4K-videomaterial. 4 GB minne räcker för att titta på.

Avancerade videoredigeringsprogram är dock mycket resurskrävande, så även 8 GB visar sig ofta vara otillräckligt. Så om du bryr dig om hög arbetskomfort bör du sikta på konfigurationer med 16-32 GB RAM. Dessa ska vara snabba DDR4-chips med en klockhastighet på minst 2400 MHz.

Hårddisk – en snabb ”hårddisk” förkortar exekveringstiden avsevärt för många processer och påskyndar även filöverföringen. En dator för 4K-redigering bör därför vara utrustad med en SSD-enhet, helst M.2, som stöder PCI-Express-standarden. Detta garanterar riktigt snabb drift. Många lägger också till en andra hårddisk med stor kapacitet (1-2 TB) för att lagra filer.

Kylsystem – att spela upp 4K-filmer kräver mycket datorkraft, och dess användning genererar alltid mycket värme, så när du monterar en dator för UHD-filmer bör du vara uppmärksam på ett effektivt och tyst kylsystem. Tack vare detta kommer datorn för bearbetning av 4K-filmer att fungera stabilt, eftersom den tunga belastningen inte kommer att påverka effektiviteten hos enskilda komponenter.

Högtalare – bilden är viktig, men en film har också ljud – ett bra ljudsystem ger en mycket bättre tittarupplevelse.

Bra att veta!
Funderar du på en ny dator? Tack vare vår assistent kan du enkelt hitta och matcha de komponenter som du kommer att skapa din konfiguration av. Välj en monteringstjänst om du vill att vår tjänst ska montera ihop datorn åt dig. Lycka till!

Är det värt att köpa en dator för att redigera 4K-videor?
Det går inte att förneka att filmer och serier i 4K ser riktigt bra ut. I kombination med högkvalitativt ljud kan vi känna en nästan filmisk känsla när vi tittar. Allt detta gör det värt att ha den utrustning som tillåter detta.

En lämplig dator för bearbetning av 4K-filmer gör att du kan arbeta effektivt med denna typ av material. För vissa människor kommer sådan utrustning att bli deras grundläggande arbetsredskap, medan det för andra kommer att göra det möjligt för dem att utveckla nya passioner. I varje fall är det värt att uppmärksamma parametrarna för komponenterna som vi diskuterade i texten ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *