Volkswagen ID.3 har en kraftfull version. Istället för nuvarande 204 HP kommer den att nå upp till 326 HP. Detta är mer än i fallet med Golf R, men kommer den elektriska modellen att vara snabbare än den?

Volkswagen ID.3 är inte – milt uttryckt – märkets mest sålda modell. Debuten av ”el till priset av en Golf” väckte stora förhoppningar i Wolfsburg. Har planen lyckats? Inte nödvändigtvis. Volkswagen har inte blivit ledande inom elektromobilitet. I försäljningsstatistiken förlorar den inte bara mot Tesla (och avsevärt, eftersom Model Y var den mest sålda bilen i Europa 2023), utan också mot annan ”elektrik” i företaget. I Polen säljer ID.3 sämre än Skoda Enyaq eller Audi Q4 e-tron.

Modellen genomgick ett ansiktslyft förra året. En av uppgifterna stylisterna ställdes inför var att lägga till lite ”peppar” till stilen, som vissa förknippar med minivans. Den optiska förlängningen av huven hjälpte till, även om det fortfarande är svårt att säga att ID.3 ser mest dynamisk ut i sin klass.

Vi välkomnar nu den mest kraftfulla modellen i modellsortimentet. Hittills har toppversionen utvecklat 204 HP. Nu finns GTX – eftersom dessa tre ”magiska” bokstäver markerar sportiga versioner av elektrisk VW (GTI är fortfarande reserverade för bensinbilar) – i två versioner. Den svagare har 286 hk och den kraftigare har 326 hk. Det är mer än i fallet med Golf R med 2,0 TSI-motor.

Men låt oss återgå till utseendet för ett ögonblick. Vad förändrades i ID.3 GTX-fallen? Stötfångaren har nu versionens signatur diamantformade luftintag och nya LED-varselljus. Det finns även svarta, högblanka element (t.ex. trösklar och bakre diffusor). Fälgarna har en GTX-specifik design. De kan vara 20 eller till och med 21 tum långa.

Inuti finns röda accenter och sömmar, samt en perforerad GTX-inskription på ryggstöden (tillval: ergoActive). Det finns också ett nytt multimediasystem. Men låt oss återgå till prestanda.

– Tack vare sin höga kraft och blixtsnabba respons på att trycka på gaspedalen är den nya ID.3 GTX Performance, för mig, den elektriska motsvarigheten till vår sportikon i det kompakta segmentet – Golf GTI Clubsport. Självklart har den elektriska drivningen och den turboladdade bensinmotorn sin egen unika karaktär. ID.3 GTX Performance och Golf GTI Clubsport har dock samma fascinerande lätthet vid acceleration. Två moderna sportbilar skapade av Volkswagen – den här versionen beskrevs av Kai Grünitz, medlem av Volkswagens varumärkesledning ansvarig för utveckling.

Tillkännagivandena låter lovande. Den svagare versionen med 286 hästkrafter når 100 km/h på sex sekunder och den kraftfullare versionen med 326 hästkrafter på 5,6 sekunder. Detta innebär att ID.3 – på grund av sin vikt – är långsammare än den svagare Golf R Vridmomentet för båda versionerna är detsamma, dvs 545 Nm. Maxhastigheten (elektroniskt begränsad) är 180 respektive 200 km/h. Varje version har endast bakhjulsdrift, vilket kan ha en positiv inverkan på den upplevda ”lättheten” i körning och körglädje.

ID.3 GTX-batteriet har en nettokapacitet på 79 kWh. Som jämförelse har 204-hästarsversionen ett lite mindre batteri (77 kWh netto). Den maximala laddningseffekten som stöds av bilen är 175 kWh. Räckvidden enligt WLTP kommer att vara cirka 600 km, men vi väntar fortfarande på officiell information.

Hur mycket kan en Volkswagen ID.3 GTX kosta? Det vet vi inte än. Toppvarianten av modellen kostar PLN 194 290. När det gäller den översta 326 HP-varianten kan vi förvänta oss att beloppet blir cirka PLN 230-250 000. Vem kommer GTX att tävla med? Först av allt, med en liknande design Cupra Born VZ med samma kraft. I sin tur är Hyundai Ioniq 5 N mycket kraftfullare – men det är bra att se att det elektriska hot hatch-segmentet utvecklas. Tesla Model 3 och Model Y kan också bli VW:s eviga rival. Marknadskrocken kommer inte att bli lätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *