YERBA MATE – DET RIKTIGA SÄTT

God morgon!

Jag är hemma i Norge igen! Alltid blandade känslor när jag gick. Tråkigt att lämna Portugal och alla där, men skönt att komma hem till min egen lägenhet och rutiner. Som tur är kommer även Luca om en vecka. Det är i alla fall helt gyllene att komma hem till helgen så jag kan komma igång igen med uppackning, städning, planarbete mm innan 2018 kan dra igång ordentligt nästa vecka. Jag skjuter upp det lite själv 😉

Men i Portugal visade Lucas tvillingbror mig något coolt. Han, Joackim, kom hem från USA och tog med en stor påse yerba mate-te och visade mig hur man dricker det på traditionellt sätt. Jag har druckit yerba mate i flera år, och älskar det, men aldrig så här, med en bombilla!

Yerba mate är en typ av grönt te, och det smakar som… grönt te. Den innehåller stimulanserna koffein, teobromin och teofyllin, men mindre koffein än kaffe, och mer teobromin och teofyllin. Många som blir nervösa av kaffe kan dricka mat utan problem. Teobromin är ett milt stimulerande medel som verkar under lång tid, till skillnad från kaffe, som fungerar direkt. Koffein kan också ge en rastlös energi, medan teobromin ger dig ett försiktigt positivt humör.

Så här ska det se ut… (förutom att vi inte hade den traditionella koppen)…

 

Och så här gör du det på riktigt:

Lägg först en rejäl dos teblad i koppen, typ halva koppen
Töm först lite kallt/rumsvarmt vatten på ena sidan av koppen, så att bara bottenteet blir blött. Det översta lagret måste vara torrt. Det kalla vattnet är till för att förbereda och skydda tebladen från det varma vattnet som kommer efteråt. Eftersom mat innehåller massor av bra vitaminer, mineraler och antioxidanter vill man bevara dessa så bra som möjligt. Låt stå i en minut.
Stick sedan in bombillan (halmen) i botten av koppen, ända fram till kanten. Sugröret är av stål, där änden som ska vara i teet ser ut som en liten sked med ett hål i, och fungerar som en sil när du dricker.
Sedan kan du försiktigt fylla på med varmt vatten, fortfarande upp till kanten.
Den första soppan är ganska bitter, och vattnet är kallt, så man brukar spotta ut det. Sedan är det bara att dricka lite i taget ur sugröret, utan att röra om. Tebladen ska alltid ligga torra i toppen av koppen. På så sätt kan du fylla på med vatten många gånger, och teet håller sig starkt och gott.
Haha roligt, eller hur? Inte så lätt att förklara med ord, men kolla videon på youtube HÄR om du är intresserad. Du kan givetvis dricka yerba mate som vanligt te. Men det är kul med dessa detaljer som gör upplevelsen lite extra… speciell. Jag har en känsla av att jag behöver få en sådan bombilla.

Någon mer som provat på detta sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *