HET LICHAAM HYDRATEREND TIJDENS DE WARMTE

Voldoende vochtinname is uitermate belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam, dat voor het grootste deel uit water bestaat. Hier moeten we in de zomer bij warm weer extra op letten. Het lichaam, dat probeert af te koelen, verliest veel vocht en elektrolyten met zweet. Uitdroging wordt geassocieerd met zwakte, een verlaagd humeur en concentratieproblemen. Om deze onaangename effecten te voorkomen, moeten we letten op wat en in welke hoeveelheden we drinken.

De basis van een goede hydratatie – regelmatige vochttoevoer

Als we gehydrateerd blijven, moeten we de regel volgen dat we drinken voordat we dorst krijgen. Bedenk dat het dorstgevoel optreedt wanneer ons lichaam al begint uit te drogen. Daarom moet u de aanbevolen hoeveelheden vocht consumeren, ongeacht uw dorst. Er wordt algemeen aangenomen dat een volwassene ongeveer 2 liter water per dag zou moeten consumeren. Dit is vooral belangrijk tijdens de zomerse hitte. In dit geval drink je best ongeveer elk uur een glas water. Een eenvoudigere methode is om vocht aan te vullen na elk toiletbezoek. Deze methode werkt echter alleen als we goed gehydrateerd zijn en onze toiletbezoeken elke 1-1,5 uur plaatsvinden

Wat te drinken als het water verveeld raakt?

We kunnen water in een enigszins gevarieerde vorm nemen. We mengen het in elke verhouding met ongezoet vruchtensap. Dan krijgen we een lekkerder en toch goed hydraterend drankje. Voor de afwisseling kunnen we ook verschillende soorten fruit toevoegen aan een glas water, waardoor je verfrissende drankjes krijgt, zoals water met citroen of komkommer. Zo’n toevoeging geeft het niet alleen smaak, maar zorgt ook voor vitamines. Gewoon water kan ook worden vervangen door kokoswater. Het smaakt lekker en bevat ook elektrolyten, die we ook weer moeten aanvullen.

Wat moet je vermijden om uitdroging te voorkomen?

Hoewel het zomerweer je aanmoedigt om koolzuurhoudende en gezoete dranken met ijs te drinken, moeten ze bij warm weer worden vermeden. Gezoete dranken stillen niet alleen onze dorst niet, maar dragen ook bij aan uitdroging van cellen in ons lichaam. Op warme dagen, vooral bij verhoogde lichamelijke inspanning, is het ook niet aan te raden om onverdunde vruchtensappen te drinken omdat ze je niet hydrateren. Vermijd energiedrankjes die cafeïne en grote hoeveelheden suiker bevatten. Cafeïne staat bekend als een diureticum – een stof met een diuretisch effect. Hoewel verstandig koffiedrinken bij warm weer niet leidt tot uitdroging, kan de consumptie van energiedrankjes die extra suikers bevatten het vochtverlies uit het lichaam vergroten. Hoge temperaturen zijn ook niet bevorderlijk voor de consumptie van alcohol. Deze verbinding is een sterk diureticum, dat we kunnen zien wanneer we opstaan ​​na een nachtelijk feest en de effecten van uitdroging voelen, algemeen bekend als een kater. Tijdens warme dagen moet alcohol volledig worden vermeden, maar als we besluiten het te consumeren, wees dan vooral voorzichtig, drink veel water en zorg voor elektrolyten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *