Moedervlekken bij baby’s

Moedervlekken bij zuigelingen kunnen direct na de geboorte of kort na de geboorte verschijnen. De meeste zijn onschadelijk. Zelfs als de huidlaesies groeien en groter worden, verdwijnen ze meestal binnen een paar maanden, soms jaren. De meest voorkomende moedervlekken op de huid zijn: zalmkleurige, paarse, rode en koffiemollen. Het is ook de moeite waard om het rood-blauwe caverneuze hemangioom te vermelden, dat in de weefsels kan groeien.

1. Huidveranderingen bij zuigelingen
Ouders maken zich meestal zorgen als ze een moedervlek, muis of moedervlek op de huid van hun kind opmerken. Sommige zijn vanaf de eerste levensdagen op de huid van de baby aanwezig, andere verschijnen in de loop van de tijd gedurende de eerste weken of maanden na de geboorte.

Moedervlekken zijn onder meer: moedervlek van zalm, paars, rood (aardbei), koffiekleur. Een heel ander type huidveranderingen is neonataal toxisch erytheem, dat op de huid verschijnt op de 2-3 dag na de geboorte en verdwijnt op de 7-10 dag. Gedurende deze tijd mag u het kind niet oververhitten en hem in een niet te hoge temperatuur (ongeveer 37 graden C) baden.

2. Moedervlekken bij kinderen
Hoe herken je of huidveranderingen bij een kind gevaarlijk zijn of hoef je je er geen zorgen over te maken? Hier zijn tips over hoe moedervlekken eruit zien bij pasgeborenen:

• een zalmkleurige (of lichtroze) moedervlek – deze moedervlekken komen voor bij ongeveer 70 procent van de mensen. pasgeborenen; kan verschijnen op het voorhoofd, oogleden, nek, in het sacrale gebied; ze zijn niet gevaarlijk voor het kind; wanneer de baby huilt of schreeuwt, worden deze moedervlekken tijdelijk donkerder; naarmate het kind zich ontwikkelt en de huid intenser van kleur wordt, worden de vlekjes minder zichtbaar; ze hebben geen speciale zorg nodig;

• een paarse moedervlek – het treft slechts ongeveer 1 procent. pasgeborenen; het is een platte vasculaire moedervlek die onmiddellijk na de geboorte verschijnt en levenslang blijft; ze kunnen worden verwijderd met behulp van lasertechnieken, maar alleen als het kind groter wordt;

• rode moedervlek (aardbeikleur) – het heeft de vorm van een bolle vlek; de grootte is moeilijk te bepalen, omdat het bij sommige kinderen enkele millimeters is en bij andere enkele centimeters; komt voor bij ongeveer 10 procent. pasgeborenen, bij sommigen kan het pas na enige tijd verschijnen – moedervlekken van dit type groeien tot het einde van het eerste levensjaar, terwijl ze verdwijnen tot de leeftijd van 4 jaar – dan sterft 95 procent. rode vlekken; na hun verdwijning kan de huid gedeeltelijk verkleurd zijn, maar u hoeft zich daar geen zorgen over te maken, want na enige tijd zal het zijn natuurlijke uiterlijk terugkrijgen; er kunnen zorgen ontstaan ​​wanneer de moedervlek langer dan 4 jaar wordt – raadpleeg dan een arts;

• een koffiekleurige moedervlek (koffie met melk) – hij is niet erg zichtbaar, hoewel er gevallen zijn dat hij behoorlijk groot is en een bruine tint heeft; moedervlekken van dit type blijven op de huid en moeten worden gecontroleerd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *