Rigid taping – een sport-musthave en een amateur-behoefte

Rigid taping, ook wel medical taping of sporttaping genoemd, is een product dat enorm populair is bij sporters en sportliefhebbers, maar ook bij mensen die niet met sport te maken hebben en om verschillende redenen last hebben van blessures. Correct aangebrachte tape beschermt gewrichten tegen verwondingen en overbelasting en helpt bij de behandeling ervan.

Waarom rigide taping gebruiken?

Stijf tapen, toegepast en meestal gebruikt door fysiotherapeuten, bestaat uit het afplakken van geselecteerde delen van het lichaam om een ​​bepaald gewricht te verstijven en te stabiliseren, ter bescherming tegen mogelijke verwondingen. Statisch tapen heeft een preventieve en therapeutische toepassing bij sommige gewrichtsblessures. Daarom wordt het vooral gebruikt door sporters die hun gewrichten willen beschermen tegen blessures. Volleybal-, basketbal- en handbalspelers passen niet-elastische pleisters toe, b.v. om MCP- of interfalangeale gewrichtsdislocaties tijdens trainingen en wedstrijden te voorkomen en om te beschermen tegen mogelijke breuken.

Een belangrijk aspect van het gebruik van deze methode is het veranderen van de richting van de spierkracht. Met de toepassing kunt u de pijnlijke plek beschermen en de kracht in een andere richting dan de pijnlijke richten. Dankzij deze behandeling worden de gewrichten ontlast en bij eerdere beschadigingen wordt de pijn verminderd en wordt het regeneratieproces aanzienlijk verkort.

Wat is het verschil tussen rigide taping en kinesiotaping tapes?

Kinesio tape, kinesiology taping on man hand, gray background

De verschillen tussen stijve tape en kinesiologietape zijn aanzienlijk. Hier zijn enkele belangrijke feiten:

Bij rigide taping gebruiken we niet-elastische katoenen tapes, terwijl kinesiotaping volledig flexibel is en de spanning 140% van de standaardlengte kan zijn die in het begin wordt verkregen.
Het oppervlak van de stijve tape is volledig bedekt met lijm, waardoor de hechting van de tape wordt vergroot en de verbinding waarop we de applicatie hebben gemaakt, verstijft. Kinesiotapes zijn bedekt met lijm die in golven is aangebracht langs de zgn vingerafdrukken, waardoor de pleister samenwerkt met de huid, waardoor deze vrij kan bewegen.
Sportpleisters worden op de schuimbasis aangebracht, elastische tapes worden rechtstreeks op de huid aangebracht.
Sporttaping speelt de rol van stabilisator, verstijft het gewricht en beperkt de mobiliteit. Aan de andere kant hebben elastische banden een andere toepassing, en tegelijkertijd een veel ruimere. Allereerst zijn ze niet stijf en hebben ze geen stabiliserende eigenschappen. Ze worden b.v. voor zwelling, acute en chronische pijn, gewrichtscorrectie, ontsteking, revalidatie en neurologische aandoeningen.
Stijf tappen alleen voor sporters? niet noodzakelijk!

Medical tapes worden ook gebruikt door mensen die amateursport beoefenen en mensen die weinig met sport te maken hebben. Ze worden gebruikt bij blessures, verwondingen aan ledematen of preventief, en beschermen tegen mogelijke schade wanneer de gewrichten overmatig worden blootgesteld aan overbelasting. Denk bijvoorbeeld aan mensen die fysiek werken, blootstaan ​​aan bot- en gewrichtsaandoeningen en veranderingen in overbelasting. Rigid taping helpt in deze gevallen om blessures te voorkomen of te behandelen zoals: overbelasting van het bewegingsapparaat, tenniselleboog en golferselleboog. Medical tapes werken ook tegen schaafwonden tijdens bijvoorbeeld een wandeltocht.

We raden ook het onconventionele gebruik van rigide tape aan, als we geen gespecialiseerde apparatuur in de buurt hebben. De tape is perfect voor het vastzetten van sportuitrusting, om te voorkomen dat het beweegt, en dankzij de sterke kleefkracht en sterkte-eigenschappen kan het worden gebruikt voor geïmproviseerde reparaties, bijvoorbeeld wanneer we een nordic walking-stok breken tijdens het wandelen in de bergen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *