Thuissystemen voor loopneus bij kinderen, of 8 gezondheidsrecepten die daadwerkelijk zijn gemaakt

Huismiddeltjes tegen verkoudheid?

Er zijn er genoeg en ik weet zeker dat je er minstens een paar kunt opnoemen zonder na te denken – beginnend met frambozenthee en eindigend met Alina’s Knob. En hoewel ze effectief kunnen zijn, moet je wel weten hoe je ze moet gebruiken om echt het verschil te voelen.

Receptenlijst:
Zelfgemaakte vlierbessensiroop
Gemberinfusie
Tijmolie
Olie van oregano
Eucalyptusolie? Wat dacht je van munt of spar?
Alina lepel
Sinaasappel voor immuniteit
Kant-en-klare zalven en kruidenzalven om de lichte adem van je kind te herstellen
Huismiddeltje voor een loopneus: vlierbessensiroop
Vlierbessen hebben een mild antibacterieel en antiviraal effect en zijn geweldig om verkoudheid te voorkomen en in de vroege stadia van infectie. Het kan helpen bij de behandeling van een loopneus door ontsteking van het neus- en keelslijmvlies te verminderen en afscheiding te verminderen. Goed bereid is vlierbessen ook veilig voor kinderen.

De profylactische dosis van deze zelfgemaakte siroop is 3-4 eetlepels per dag (voor volwassenen, de helft van deze dosis voor kinderen), terwijl als we al verkouden zijn – elk uur een eetlepel – half en half (kinderen een halve eetlepel). Het zal niet werken als je ’s ochtends een halve kop drinkt – je hebt een beetje per keer en methodisch nodig.

 

Voeg daarnaast cacao toe aan de siroop (het smaakt heerlijk en heeft ook een versterkend effect) en kruiden om het iets sterker te maken. Dit is vooral de moeite waard als je veel afscheiding en keelpijn hebt.

Vlierbessen hebben een ondersteunende werking en vertonen een goede synergetische werking met gember en chilipeper, een heel goed huismiddeltje tegen verkoudheid en catarre.

 

Ingrediënten – zelfgemaakte vlierbessensiroop:

100 g gedroogde vlierbessen
2,5-3 liter water (bij voorkeur zacht, gefilterd water)
1 theelepel kruiden die jij of je kind lekker vindt (bijv. gedroogde kaneel, nootmuskaat, groene kardemom, gember, kurkuma)
4-5 eetlepels goede donkere cacao of naar smaak (kies er een zonder toegevoegde suiker)
1/4 kopje suiker of 4-5 eetlepels honing voor elk kopje ingedampte bouillon
als alternatief suiker + 1 eetlepel honing

 

Zelfgemaakte siroop voor kinderen – voorbereiding:
Giet water over de vlierbessen en kook ongeveer een uur of tot de vloeistof tot de helft in volume is afgenomen. Breng het geheel eerst aan de kook en laat het dan ”borrelen”. Als je schuim ziet op de bovenkant, raap het dan niet op, want dit zijn de waardevolle delen van de vlierbessen.
Zodra de infusie verdampt is, zeef je het door een fijnmazige zeef.
Meet nu de vloeistof af met kopjes of glazen en giet het terug in de pot.
Voeg ook de specerijen en cacao toe, gevolgd door de suiker of de helft van de honing.
Laat 10-15 minuten koken op een zacht vuurtje tot alles goed gecombineerd is. Als je het gevoel hebt dat het niet zoet genoeg is, voeg dan meer suiker toe.
Laat nog eens 10-15 minuten koken of tot het ingedikt is.
Gebruik je honing? Voeg dan de andere helft toe als de siroop een beetje is afgekoeld (onder ongeveer 50 graden), want dan blijven de eigenschappen van de honing zoveel mogelijk behouden.
Giet de chocolade vlierbloesemsiroop in schone, gesteriliseerde flessen.
De siroop kan 1-2 weken rustig bewaard worden in de koelkast. Als je meer suiker geeft, zelfs langer. Zolang je het niet van tevoren opeet. Maar ik weet dat je het zult eten 🙂

 

Huismiddeltje voor een loopneus – gemberinfusie
Een klassieker? Misschien, maar hoe effectief! Als je je kind tot nu toe gemberinfusie voor zijn gezondheid hebt gegeven of gedronken, maar nog geen verschil hebt gezien, geef dit recept dan eens een kans. Verse gember heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en soms antivirale effecten. Gedroogde wortelstokken hebben daarentegen vooral een uitdrogend effect (nuttig bij overtollig slijm, bijvoorbeeld).

Gemberinfusie kan het beste worden genomen aan het begin van een ziekte of wanneer de infectie nog niet heel ernstig is.

Gemberinfusie – recept
6-8 centimeter verse gember wortelstok (geschild)
1 liter heet water, bij voorkeur zacht en gefilterd
Extra naar smaak: citroen- of limoensap, honing
Rasp de gember met een fijne rasp en knijp hem goed uit om er zoveel mogelijk sap uit te halen. Je kunt de geraspte gember ook door een gaasje drukken of uitpersen in een citruspers.
Giet kokend water over de gember en dek onmiddellijk af met een bord om te voorkomen dat de essentiële oliën ontsnappen.
Laat minimaal 4 uur trekken. Laat het liefst een nacht staan – dan krijg je een echt geconcentreerde infusie.
Giet er ¼ kopje gemberinfusie bij, vul aan met heet water en voeg naar smaak citroensap of honing toe indien gewenst. Je kunt ook een snufje Spaanse peper toevoegen.
Serveer elke 2-3 uur een glas hete infusie. De dosis voor oudere kinderen en volwassenen is 6-8 kopjes verdunde infusie per dag.

 

Waarom op deze manier?

Gember blijft ongeveer 2 uur in het lichaam. Na het tweede kopje voel je je lichaam flink opwarmen, vooral je armen en benen. Drink minimaal 2-3 dagen. Vooral aan het begin van een ziekte. Bijwerkingen? Bij langdurig gebruik kan het gevoelige magen irriteren. Het kan ook het bloed verdunnen. Sommige mensen zijn allergisch voor gember of voor de conserveringsmiddelen in de schil van de wortelstok, dus vergeet niet om altijd te schillen. Het wordt ook afgeraden om gember in grote hoeveelheden te consumeren tijdens de zwangerschap.

Nieuwsgierig naar meer huismiddeltjes voor een loopneus en verkoudheid?

Home remedies voor een loopneus, of tijmolie brouwsels
Tijmolie wordt voornamelijk gebruikt om aandoeningen en ziekten van de bovenste luchtwegen te bestrijden. Het heeft een sterke antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Veel mensen gebruiken het als een natuurlijk antibioticum om de immuniteit te verhogen. Het helpt bij een loopneus, ontsteking van het strottenhoofd of de bronchiën, terwijl het beschermt tegen het terugkeren van soortgelijke infecties. Astmapatiënten en sinuspatiënten zullen het ook lekker vinden.

 

Manieren om tijmolie te gebruiken voor kinderen vanaf 3 jaar:
BAD: Los 3 druppels van de olie op in een geurloze badvloeistof en giet zo’n mengsel in het bad. Als jij of je kind niet van kruidengeuren houdt, combineer tijm dan met 3 druppels sinaasappelolie.
ZOUT: Ideaal om overdag of ’s nachts te smeren. Geef 1-2 druppels olie per 15 ml basisolie (bijv. kokosolie, jojoba-olie, amandelolie) en masseer je voeten, borst of nek in. Je kunt ook een sterkere en kant-en-klare Light Breath Lotion gebruiken.
DIFFUSIE: Als je thuis een diffuser hebt, voeg er dan een paar druppels tijmolie aan toe (de hoeveelheid hangt af van de aanbevelingen van de fabrikant van de apparatuur) en diffuseer meerdere keren gedurende de dag (30 minuten tot 1,5 uur en een pauze). Net als bij het bad kun je tijmolie combineren met sinaasappel.
KRACHTIGE INADEMING: Rooster wat grof zout in een pan (maximaal een half kopje). Als het heet is, doe je het over in een kom en besprenkel je het met 1 druppel olie. Wees voorzichtig, dit is een zeer sterke methode!
LEKKER INADEMEN: Als het zout met de oliën te sterk is voor jou of je kind, sprenkel dan een paar druppels op een tissue of wattenbolletje en geef het aan je kind om op te snuiven. Je kunt het besprenkelde doekje ook in de kamer van de zieke leggen (maar niet naast het hoofd!).

 

Huismiddeltje voor een loopneus – probeer oregano-olie
Oregano-olie is een van de krachtigste ontstekingsremmende oliën op de markt. Het is goedgekeurd voor gebruik als voedingssupplement en in de voedingsindustrie als smaakstof. Het wordt onder andere gebruikt voor bacteriële infecties, schimmelinfecties of als een natuurlijke booster die infecties kan helpen voorkomen en het immuunsysteem kan versterken. Deze opmerkelijke veelzijdigheid van de werking van oregano is te danken aan carvacrol (even omschakelen naar chemische taal – carvacrol is een monoterpenoïde fenol) en het is de inhoud die de moeite waard is om naar te kijken als je besluit deze specifieke olie te kopen. De concentratie carvacrol moet tussen 65% en 85% liggen. Olie met een hoger gehalte dan 85% wordt meestal synthetisch geproduceerd.

Wees voorzichtig met wat je koopt! Het label ”natuurlijke oregano olie 100%” kan zeer geconcentreerde oregano met een grote hoeveelheid actieve ingrediënten verbergen (zoals wij doen) of een voedingssupplement, d.w.z. oregano verdund in olie.

 

Manieren om oregano olie voor volwassenen te maken:
SUPLEMENT VOOR IMMUNITEIT: Geef voor 95 ml olijfolie 2,5-5 ml oregano-olie. Je kunt dit mengsel toevoegen aan bijvoorbeeld pizzasaus.
BAD: Meng aan het begin van een infectie 7-10 druppels oregano-olie met een geurloos badschuim en giet het mengsel in het bad. Als je niet van kruidengeuren houdt, voeg dan 5-10 druppels sinaasappel- of mandarijnolie toe.
DIFFUSIE: In een duo met sinaasappel of mandarijn heeft oregano immuunversterkende eigenschappen. Als je op zoek bent naar een desinfecterend effect, combineer oregano dan met citroenolie. Druppel er 6-7 druppels oregano in en 5-7 druppels van de door jou gekozen citrus. Verstuif maximaal 1,5 uur, maximaal 2 tot 3 keer per dag, en verlucht daarna de kamer.
Oregano olie voor kinderen? Als je een kind jonger dan 6 jaar hebt, raadpleeg dan je arts, natuurgeneeskundige of andere specialist voordat je met de supplementatie begint. Voor kinderen ouder dan 6 jaar is de aanbevolen dosis voor suppletie ⅓ van een portie als voor een volwassene.

Huismiddeltjes voor een loopneus, of hoe gebruik je eucalyptusolie? Wat dacht je van munt- of sparrenolie?
Enige tijd geleden kwam ik een artikel tegen over natuurlijke remedies tegen verkoudheid bij jonge kinderen. Onder de aanbevolen methoden werden essentiële oliën genoemd. Ik was blij dat hierdoor misschien meer ouders geïnteresseerd zouden raken in aromatherapie, totdat ik eucalyptus zag staan bij de aanbevolen oliën….

Aromatherapeuten raden het gebruik van eucalyptusolie af bij kinderen jonger dan 3 jaar, en sommigen zelfs jonger dan 6 jaar! Eucalyptus en munt kunnen leiden tot ademnood en bronchospasmen bij jongere kinderen. Vaak? Nee, integendeel – zelden, maar bij een loopneus is het toch veiliger om naar tijmolie of oregano te grijpen.

Voor grote slijmstuwing bij oudere kinderen en volwassenen raden we deze methode aan:

ZOUT: Meng 5 eetlepels kokosolie met 10 druppels eucalyptusolie, pepermuntolie of half om half. Smeer je rug goed in, vooral waar de longen zitten. Let op: het is beter om met een kleinere hoeveelheid te beginnen omdat het hoesten, slijmvorming en een loopneus kan veroorzaken. De olie kan licht worden verwarmd tot ongeveer 40 graden Celsius.

Wat als je toevallig witte zilversparolie of Himalaya zilversparolie in huis hebt? Ook die kun je gebruiken, vooral omdat ze een extra ontspannend effect hebben.

Manieren om witte zilverspar/Himalaya olie te maken voor kinderen ouder dan 3 jaar:
INADEMING: Voeg 1 druppel olie toe aan een kom warm water (wacht ongeveer 10 minuten na het koken). Inhaleer de damp met gesloten ogen gedurende maximaal 5 minuten (de olie kan licht irriterend zijn). Deze methode is geschikt voor iets oudere kinderen.
BAD: Los 3 druppels van de olie op in een geurloze badvloeistof en giet dit mengsel in het bad. Als je geen bad hebt, kun je 2 druppels aan de wand van de douche geven (of je kunt het combineren met citroenolie).
Diffusie: Voeg 2-4 druppels olie toe aan een diffuser en diffundeer 30-60 minuten.
ZOUT: Verdun 1-2 druppels olie in 1 theelepel basisolie (bijv. jojoba, amandelolie). Wrijf op borst, voeten en rug.

Een huismiddeltje tegen een loopneus: maak een Alina’s Knob.
Justyna, die in ons Team werkt (jullie kennen elkaar als je vragen hebt gesteld via onze website of Facebook), legt uit wat Alina’s Knob is en hoe je het zo maakt:

Knoflook (eigenlijk het belangrijkste allin-bestanddeel) bevat het natuurlijke antibioticum allicine, waardoor het goed is in het aanpakken van microben. Mysterie van naam en werking opgelost? Ongeveer een jaar geleden hoorde ik van een vriend over Kalganek en dat het werkte. Met een meewarige uitdrukking op mijn gezicht zei ik ”ja, tuurlijk…”. Maar toen verleidde iets me – ik maakte het, ik verraste mezelf, ik verontschuldigde me tegenover knoflook, en de Galganek werd mijn metgezel en die van mijn kinderen in de loopneusdagen.

En nu de bereiding van Alina’s Galganek, een supereffectief en zelfgemaakt middel tegen een loopneus.

Een huismiddeltje tegen een loopneus: maak een Alina’s Knob.
Justyna, die in ons Team werkt (jullie kennen elkaar als je vragen hebt gesteld via onze website of Facebook), legt uit wat Alina’s Knob is en hoe je het zo maakt:

Knoflook (eigenlijk het belangrijkste allin-bestanddeel) bevat het natuurlijke antibioticum allicine, waardoor het goed is in het aanpakken van microben. Mysterie van naam en werking opgelost? Ongeveer een jaar geleden hoorde ik van een vriend over Kalganek en dat het werkte. Met een meewarige uitdrukking op mijn gezicht zei ik ”ja, tuurlijk…”. Maar toen verleidde iets me – ik maakte het, ik verraste mezelf, ik verontschuldigde me tegenover knoflook, en de Galganek werd mijn metgezel en die van mijn kinderen in de loopneusdagen.

En nu de bereiding van Alina’s Galganek, een supereffectief en zelfgemaakt middel tegen een loopneus.

Huismiddeltje voor een loopneus – kijk naar de sinaasappel voor immuniteit
Van nature associëren we citrusvruchten met verkoudheid. Per slot van rekening is hete thee met citroen en frambozensap een vast onderdeel van huismiddeltjes. Maar om je immuniteit een boost te geven – voor of zelfs al tijdens ziekte – is het de moeite waard om iets geconcentreerder te gebruiken.

Sinaasappelolie is een rijkdom aan waardevolle bestanddelen die:

ontstekingen verminderen,
de stemming verbeteren,
de bloeddruk verlagen,
het immuunsysteem stimuleren door het verhogen van het aantal lymfocyten en de activiteit van natural killer cellen die verantwoordelijk zijn voor de verdediging tegen virussen.
Sinaasappel is zacht, heel eenvoudig en veelzijdig te gebruiken.

Manieren om sinaasappelolie te maken voor kinderen ouder dan 3 jaar:
BAD: Los 5 druppels van de olie op in je badvloeistof en voeg het geheel toe aan het bad. Bij verkoudheid kun je het combineren met tijmolie (verdun dan 3 druppels tijm en 3 druppels sinaasappel in de vloeistof).
MASSAGE: Je zult genieten van deze massage! Los 4 druppels olie op in een eetlepel basisolie (bijv. jojoba, amandelolie) en masseer je voeten, nek en borst. Het zal je aangenaam ontspannen, maar dankzij de stoffen in de olie zal het ook het aantal lymfocyten in je bloed verhogen.
DiffUSIE: Als je thuis een diffuser hebt, voeg er dan een paar druppels sinaasappelolie aan toe (de hoeveelheid hangt af van de aanbevelingen van de fabrikant) en diffundeer meerdere keren gedurende de dag (30 minuten tot 1,5 uur en een pauze). Net als bij het bad is het de moeite waard om het te combineren met tijmolie tijdens verkoudheid.

Kant-en-klare zalven en kruidenzalven om de lichte adem van je kind te herstellen
Wil je graag natuurlijke middeltjes gebruiken, maar ben je bang om zelf zalfjes of badjes te maken? Dan zijn de Lichte Adem Lotion en Badzout iets voor jou!

Dit zijn kant-en-klare, veilige en snel te gebruiken natuurlijke producten die veel goeds kunnen doen 🙂 Wat maakt ze anders dan andere verkoudheidscrèmes die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in drogisterijen of apotheken?

samenstelling – je vindt 100% natuurlijke essentiële oliën die van over de hele wereld naar onze Manufaktur komen; in de Balsem zit de maximale concentratie oliën die volgens de EU-wetgeving op de huid mag worden aangebracht en je kunt het verschil in effect echt voelen;
productie – de koude serie wordt (net als onze andere producten) gemaakt in een kleine fabriek; we mengen zelf de basis voor de Balsem of het Zout met de oliën, verpakken en etiketteren, zodat we in elke productiefase zorg kunnen dragen voor het product 🙂
En hoe maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden van natuurlijke huismiddeltjes tegen een loopneus en verkoudheid?
Allereerst door ze te combineren in een behandelingskuur! Bijvoorbeeld op deze manier:

Wrijf je baby 3-4 keer per dag in met Lichte Adem Balsem of je eigen tijm- en sinaasappelzalf; de laatste keer na het badderen, vlak voordat je gaat slapen.
Maak ’s avonds een kruidenbadje voor je baby met verdunde oliën (dit is belangrijk – vergeet niet te verdunnen!) of met kant-en-klare Lichte Adem Zalf.
Als de ziekte al vergevorderd is en je een diffuser in huis hebt, kun je tijmolie in combinatie met sinaasappelolie verspreiden (30 minuten tot 1,5 uur en een pauze).
Moedig je kind overdag aan om bijvoorbeeld thee te drinken met zelfgemaakt frambozensap of (als het ouder is) gemberinfusie (infusie idealiter 6-8 glazen per dag).
Maak een Alina’s Knob klaar voor de nacht en plaats deze op 2-3 meter afstand van het slapende kind.
Profiteer van de eigenschappen van vlierbessen en maak chocoladevlierbessensiroop of vlierbessengelei

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *