Tamanu-olja är din favoritolja

Är det värt att skriva om tamanuolja? Ja, det är en fantastisk olja med många fördelar för hela kroppen – från huvud till tå, både för hud och hår. Enkel tamanuolja är värt att älska!

Varför?

Oraffinerad tamanuolja är en av de som jag började använda för många år sedan och även om säsongsmässiga kosmetika och trender förekommer inom kosmetika, visas tamanuolja ständigt i rankningen för de bästa kosmetika. När allt kommer omkring, tack vare dess medicinska egenskaper, har det använts i århundraden, så det är inte en kosmetisk nyhet. Polynesierna trodde att tamanuolja är en helig gåva från naturen som gudarna gömde sig i trädgrenarna. Oljan skyddade huden mot den heta solen, hög luftfuktighet och havsvindar. Tamanu-olje-legender har dykt upp bland många stammar och folk, och tamanu-olja har använts på många sätt i årtusenden. Tamanu-oljeforskning genomfördes också i Europa, Asien och Stillahavsöarna, resultaten var bländande.

 

Den första egenskapen med tamanuolja som forskarna märkte var att öka hudens regenerativa kapacitet efter applicering av aktuell olja.

I sin tur belyser en studie av Tsai SC, Lianf YH och andra, vars resultat publicerades i tidningen “Oncology Reports” den 28 september 2012, de antiinflammatoriska egenskaperna hos olja * – så det hjälper till med hudproblem som akne, utslag och andra irritationer som eksem, bett eller herpes .

En annan studie som gjordes 2015 avslöjade egenskaper som påskyndar sårläkning och de antibakteriella egenskaperna hos olja. Titel “Sårläkning och antibakteriell aktivitet av fem etnomediska Calophyllum inophyllumoljor: En alternativ terapeutisk strategi för att behandla infekterade sår” ** publicerad av Teddy Léguillier et al. Författarna hävdar att aktuell tamanuolja är effektiv vid behandling av sår och hudsjukdomar som akne.

 

Tamanu-olja har unika egenskaper – den innehåller en unik fettsyra som kallas calofillic, ett naturligt antibiotikum som heter Lactone och en icke-steroid antiinflammatorisk komponent av calofilloidin. Det är denna unika kombination som gör den till en så effektiv olja som inte får saknas i något fåfänge.

Tamanu är ett långsamt växande tropiskt träd ursprungligen från Franska Polynesien. Men det spred sig i Stilla havet och Indiska oceanen. Det växer bäst i salt, sandjord nära hav och hav. Namnet Calophyllum inophyllum betyder “vackert blad” kommer från de grekiska “kalos” (vackra) och “phullon” (blad). Tamanusträdets grenar är täckta med vackra, glänsande, mörkgröna ovala blad. Trädets krona sprider sig extremt. Små vita blommor med en söt arom täcker trädets krona två gånger om året. Tamanu-frukt är på storleken på en persika, den smakar som ett äpple, som när den mognas förvandlas till brunaktig, rynkig frukt, inuti innehållande valnöt, från vilken tamanu-olja pressas.

Tamanu-olja är en olja som inte påverkar den ekologiska balansen, dess extraktion påverkar inte trädet eftersom nötter samlas in efter att de faller. Som färska skördas de inte – de har ännu inte tillräckligt med olja. Nötter torkas i 6-8 veckor, under vilka de blir fetare. Det är kallpressat, vilket gör att dess värdefulla egenskaper kan bevaras. 20 kg nötter gör endast 1 kg olja.

 

Verklig tamanuolja är tjock, har en djupgrön färg, träig nötaktig aroma. Sällsynt olja tunnas ofta med billigare basolja. Utspädning framgår också av gul eller ljusgrön.

Oraffinerad tamanuolja har en tät konsistens som lätt delamineras vid lägre temperaturer (vilket inte förändrar oljans egenskaper), varför företag ofta når efter raffinerad olja, är lättare att arbeta med och behöver inte ytterligare behandling. Men det berövas många medicinska egenskaper, vilket gör det mindre effektivt.

Hur fungerar tamanuolja?

Tamanu-olja har antiinflammatoriska, antibiotiska och antioxidanta egenskaper. Det stöder bildandet av nya hudceller och har länge använts som ett läkemedel mot akne, eksem, psoriasis och de flesta hudproblem. Genom att penetrera huden lindrar tamanuolja irritationer, främjar sårläkning och har antiinflammatoriska egenskaper.

Jag använder tamanuolja för att lindra brännskador och biter, jag stöder irriterad och sprucken hud med den. Tamanu applicerade topiskt:

  • lugnar och mjukar upp huden,
  • stimulerar skapandet av nya friska hudceller,
  • hjälper till med sådana sjukdomar som psoriasis, eksem och andra dermatoser,
  • läker akne – du kan också läsa om oljor för akne här,
  • påskyndar läkningsprocessen,
  • minskar och påskyndar försvinnandet av ärr,
  • återfuktar torr hud,
  • minskar utslag, lugnar efter solbränna, insektsbett.

Trots sin tjocka, tjocka konsistens absorberas tamanuolja snabbt och lämnar inte ett oljigt lager på huden. Det stelnar vid temperaturer under 24 ° C, så innan det används är det värt att lägga en flaska med olja under en ström av varmt vatten. Fettklumpar löses sedan lätt.

I Polynesien har tamanuolja många användningsområden – för sår, skador, brännskador, insektsbett, akne, akneärr, psoriasis, diabetiska magsår, solbränna, torr och flagnande hud, blåsor och eksem.

Polynesier masserar tamanuolja för att lindra neuralgi, reumatism och ischias. Kvinnor tror att tamanuolja hjälper till att upprätthålla en frisk hud och använder den ofta på barnets botten för att förhindra skavning.

Vem ska använda tamanuolja?

Alla!

 

Tamanu-olja är en effektiv helande accelerator – jämnar ut nya och gamla ärr. Stödjer naturligtvis bildandet av nya hudceller och påskyndar därmed sårläkning. Denna process kallas ärrbildning. De läkande egenskaperna för tamanuolja hjälper till vid behandlingen av:

  • kirurgiska ärr,
  • brännskador,
  • bett,
  • hudinflammation,
  • sår, repor och skador.

 

När det gäller torr hud håller tamanuolja på grund av dess förmåga att tränga in i huden fukt på en djupare nivå, inte bara kvar på ytan.

Aknehud kämpar med tilltäppta hudporer – tamanuolja innehåller en hög koncentration av kallofillinsyra och kallofilloidin, som är antibakteriella och antiinflammatoriska. Oljan innehåller kumarin med antiinflammatoriska effekter och fytosteroler med antiinflammatoriska och regenererande egenskaper. Det är dessa egenskaper som minskar irritationen och påskyndar läkning av huden, som ger snabbare borttagning av finnar, finnar och andra överraskningar på huden.

Tamanu-olja stimulerar bildandet av nya hudceller, hjälper till att bevara lipider och upprätthålla kollagen. Dessa egenskaper innebär att oljan minskar synligheten för rynkor och jämnar ut huden. Antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper innebär att dess egenskaper också används för mogen, trött och skadad hud.

Perfekt för hår- och hårbottenvård, särskilt för hår med mjäll och fet hårbotten.

1 thought on “Tamanu-olja är din favoritolja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.